Werkgroep streeft naar eerlijke handel met ontwikkelingslanden

In Schijndel is enthousiaste werkgroep aan de slag om Fair Trade te promoveren. Gemeente, winkels, scholen, bedrijven en sportverenigingen worden benaderd om Fair Trade producten in hun assortiment op te nemen of zelf te gaan gebruiken. De reacties zijn positief. De meeste supermarkten hebben al een heleboel Fair Trade producten in het assortiment.

Campagne Fair Trade Gemeenten

De campagne Fair Trade Gemeenten is een initiatief van Stichting Max Havelaar, COS Nederland, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en ICCO. Om de titel Fair Trade Gemeente te mogen voeren, moet voldaan worden aan de zes criteria die je kunt vinden op www.fairtradegemeenten.nl . Een landelijke jury beoordeelt of de gemeente die titel daadwerkelijk verdient. Ook in andere landen zijn gemeenten actief om de titel Fair Trade Gemeente te behalen. In Nederland is het aantal van tien Fair Trade gemeenten inmiddels al overschreden. Schijndel is in 2011 uitgroepen tot eerste brabantse fairtrade gemeente.

Fair Trade is eerlijke handel

Onder Fair Trade verstaan we de handel met producenten in Afrika, AziŽ en Latijns-Amerika die tot doel heeft dat de boeren en andere leveranciers in deze landen een redelijke beloning krijgen voor hun product. Fair Trade organisaties helpen de producenten hun producten te verkopen, zodat zij hun omzet en rendement kunnen verhogen en kunnen groeien. Dankzij Fair Trade verbetert hun handelspositie en krijgen de boeren, arbeiders en hun families de kans om zelfstandig te functioneren. Ondernemingen en consumenten van Schijndel kunnen hieraan een bijdrage leveren door Fair Trade producten te (ver)kopen en te gebruiken.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Uiteindelijk gaat het bij een Fair Trade Gemeente om meer dan alleen het (ver)kopen van eerlijke handelsproducten. In een Fair Trade Gemeente stimuleren ondernemers en consumenten elkaar om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en te consumeren. Bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen moet er evenwicht zijn tussen People, Planet en Profit (de 3 Pís), ofwel mensen, aarde en winst. Winst maken mag, maar niet ten koste van mens en milieu. Een goede balans leidt tot betere resultaten voor bedrijf en samenleving.